24 uur in de Champagne

24 uur in de Champagne

Op zo’n 4,5 uur rijden van de Nederlandse randstad ligt de wijnstreek La Champagne, in de Franse regio Champagne-Ardenne. De naam zegt het al, hier komt de meest luxueuze drank ter wereld vandaan: champagne. Een bezoek aan de Champagne is ideaal als je eens iets anders wil voor een weekendje weg of als tussenstop op doorreis naar Zuid-Europa. Wat te zien en te doen in 24 uur in de Champagne?

De Kathedraal van Reims
In Reims vind je één van de indrukwekkendste kathedralen van Frankrijk. Hier werden de Franse koningen gekroond, dus een bezoek aan de kathedraal is een historische must-see als je afreist naar de Champagne.

Rondleiding in een champagnehuis
Vele champagnehuizen bieden rondleidingen aan door hun kelders. Op deze manier krijg je een uniek kijkje in de keuken en leer je het een en ander over het productieproces van champagne. Afsluitend is er bij de meeste champagnehuizen een proeverij. Wij kozen voor een rondleiding bij Moët et Chandon. Moët et Chandon ligt in Épernay, één van belangrijkste dorpen in de Champagne. In Épernay vind je de Avenue de Champagne, de duurste straat van Frankrijk; niet door wat zich boven de grond bevindt (prachtige châteaus), maar door wat zich onder de grond bevindt: 100 kilometer aan wijnkelders waar talloze champagneflessen opgeslagen liggen.

Gebakje bij Pâtisserie Vincent Dallet
In Épernay vind je een in de regio bekende pâtissier: Pâtisserie Vincent Dallet. Eén van de specialiteiten van Vincent Dallet is de Baba Champenois, een soes in de vorm van een champagnekurk in een vanillemousse. In de soes zit een pipet gevuld met Fine de la Marne, een likeur op basis van champagne. Geniet ervan in de bijbehorende salon de thé.

Bezoek het graf van Dom Pérignon
De monnik Dom Pérignon wordt gezien als de ontdekker van champagne. Toen hij voor het eerst champagne proefde, zou hij gezegd hebben dat hij de sterren proefde. De cuvée de prestige (de beste champagne) van Moët et Chandon draagt dan ook de naam van Dom Pérignon en zijn standbeeld staat bij Moët et Chandon voor de deur. Dom Pérignon ligt begraven in de Abdij van Hautvillers, een dorpje op zo’n 10 minuten rijden van Épernay. Hautvillers ligt op een heuvel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Leave a Reply

%d bloggers like this: