3 x Doen rond Bandung

3 x Doen rond Bandung

De hoofdstad van West-Java, Bandung, werd vroeger het ‘Parijs van Java’ genoemd en heeft als bijnaam ‘Kota Kembang’ (bloemenstad). Hier is niet meer veel van terug te zien. Inmiddels is het een grote, drukke stad en is het op het eerste gezicht vergelijkbaar met andere grote steden in de regio. Niet verrassend dus, dat ik van meerdere kanten hoorde en op diverse plekken las, dat een bezoek aan Bandung makkelijk overgeslagen kon worden tijdens mijn rondreis over Java. Na mij wat meer ingelezen te hebben, heb ik echter besloten toch een paar nachten in Bandung te plannen en daar heb ik absoluut geen spijt van. In deze blog deel ik de drie dingen die je naar mijn mening niet mag missen tijdens een bezoek aan Bandung.

Na Jakarta en Bogor, was Bandung de derde stad die wij bezochten tijdens onze reis over Java. Voor het eerst had ik het gevoel in een stad te zijn, in plaats van in een nederzetting vol met sfeerloze gebouwen en verkeersinfarcten. Op vrijdagavond kwamen veel mensen samen op het plein voor de moskee, heel gezellig. Daarnaast vind je veel hippe eettentjes in de stad en gebouwen in Art Deco-stijl, die door de Nederlanders zijn gebouwd. Overigens heb ik niet veel tijd in Bandung zelf doorgebracht. Bandung trok mij namelijk vooral vanwege de omgeving. Dit begon al goed tijdens de busreis van Bogor naar Bandung. Na veel in de file te hebben gestaan, reden we uiteindelijk door prachtige landschappen, met eindeloze rijstterrassen. De volgende dag zijn wij met een privéchauffeur (Uto Ridwan, +62 813 2040 9828) gaan rondtoeren in de omgeving van Bandung. Voor ongeveer €35,- (exclusief toegangsprijzen) stond Uto de gehele dag tot onze beschikking.

Theeplantages van Rancabali
Rancabali ligt zo’n 50 kilometer ten zuiden van Bandung. Door de hogere ligging van het gebied, is het hier een stuk koeler en is de lucht lekker fris. Een verademing na een verblijf in de Javaanse steden. In het gebied wordt van alles verbouwd, zo vind je er naast de thee- en koffieplantages, ook veel aardbeien. De theeplantages zijn prachtig mooi, ze lijken bijna nep. Knalgroen, over glooiende heuvels, in strakke patronen. ‘s Ochtends vroeg kun je de theeplukkers aan het werk zien en langs de kant van de weg wordt overal thee verkocht.

Kawah Putih
Kawah Putih (witte krater) is een kratermeer van de vulkaan Patuha. Aangekomen op de parkeerplaats, stap je over in een minibus die je door de jungle in ongeveer 10 minuten naar de krater brengt. Daarna is het nog een paar minuten lopen naar de krater. Door de ligging regent het er vaak, dus overal staan mannetjes die paraplu’s verhuren. Ook worden er mondkapjes verkocht, want door de zwavel kun je duizelig worden. Geadviseerd wordt dan ook om je bezoek aan de krater niet langer dan 15 minuten te laten duren. De zwavel heeft overigens ook tot gevolg dat het kratermeer een prachtige, licht turquoise kleur heeft. Een prachtig gezicht en absoluut de moeite waard, ondanks de vele (Indonesische) toeristen.

Kawah Rengganis Hot Springs
Aan de andere kant van de vulkaan liggen de Kawah Rengganis Hot Springs, ook bekend onder de naam Kawah Cibuni. Dit is een nog onontdekt plekje en wordt dus nog niet platgewalst door hordes toeristen. Vanaf de weg moet je ongeveer 20 minuten door de jungle lopen naar de hot springs. Dit is een prima pad, dus wandelschoenen zijn niet nodig. Aangekomen bij de hot springs, kun je ervoor kiezen om direct de warme baden in te gaan, maar je kunt je ook eerst insmeren met de hete(!) modder uit de bron. Wij hebben dat laatste gedaan, alvorens ons onder te dompelen in de heerlijke, warme baden. Het was een super ervaring om zo lekker te ontspannen, omringd door bergen en jungle, de stoom die overal uit de aarde omhoog kwam en, niet te vergeten, zonder hordes toeristen om ons heen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: