Paktips voor een backpack trip

Paktips voor een backpack trip

Hoewel backpacken één van de meest basic manieren van reizen is, komt er veel organisatie bij kijken. Zelfs als je zonder strak omlijnd plan vertrekt, gaat er toch nog wel enige planning en voorbereiding aan je reis vooraf, om alles ter plekke zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze blog deel ik mijn paktips voor een backpack trip.

Ik reis altijd met twee rugzakken. Mijn grote backpack van Lowe Alpine en als daypack gebruik ik een cameratas van Lowepro. Eén van de dingen waar een backpack naar mijn mening over moet beschikken, is de mogelijkheid om de backpack aan de voorkant helemaal open te ritsen. Kan dit niet, dan is het terugvinden van dat ene shirtje een flinke klus. Mijn kleding verdeel ik onder in diverse compartimenten om mijn backpack zo overzichtelijk mogelijk te houden tijdens het vele in- en uitpakken tijdens een reis. Toen ik voor het eerst ging backpacken waren packing cubes in Nederland nog moeilijk verkrijgbaar, daarom gebruik ik de ultralight drysacks van Osprey. Ik gebruik er een voor mijn bovenstukken, een voor onderstukken en een voor ondergoed, sokken en zwemkleding. Schoenen doe ik ook altijd in hoezen en de zwaarste spullen, zoals bijvoorbeeld mijn bergschoenen, gaan bovenop in de backpack. Verder is het belangrijk om alle ruimte in je backpack te benutten en lege ruimtes dus op te vullen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld sarongs of sneldrogende handdoekjes ideaal; zij vullen alles op en beschermen bovendien eventuele kwetsbare spullen.

Naast bovenstaande, neem ik de volgende spullen altijd mee op reis:

EHBO-set en reisapotheek
Standaard neem ik paracetamol, primatour, imodium en ORS mee.

Zakmes
Door een zakmes mee te nemen heb ik een schaar, mesje, kurkentrekker, blikopener, etc. in één.

Zaklamp
Handig als de elektriciteit uitvalt of de weg naar een accommodatie ‘s nachts slecht verlicht is.

Ziplock bags
Ziplock bags gebruik ik overal voor: om zonnebrandcrème en DEET in te vervoeren, zodat niet al mijn bagage onder zit zodra ze gaan lekken, maar bijvoorbeeld ook om losse spullen, zoals opladers, in te vervoeren. Ik neem er altijd een paar extra mee voor aankopen ter plaatse.

Sneldrogende handdoeken
Een grote voor het strand en een kleine voor tijdens het sporten of andere activiteiten.

Lakenzak
Een lakenzak is onmisbaar. Niet alle budgetaccommodaties zijn immers even fris en door een lakenzak te gebruiken, lig je toch min of meer in je eigen bed. Mijn lakenzak is van zijde; lichtgewicht en koel in tropische temperaturen.

Reisklamboe
Afhankelijk van de bestemming neem ik een geïmpregneerde reisklamboe mee. Let er wel op dat je een pop-up klamboe koopt, het ophangen van een klamboe is namelijk lang niet overal mogelijk.

Powerbank
Nooit meer zonder batterij tijdens een lange reisdag.

Vliegtuighoes
Het verbaast mij om te zien dat er nog steeds backpackers zonder vliegtuighoes reizen. Zonder vliegtuighoes kunnen alle bandjes en riempjes van je backpack tussen de bagagebanden komen en kapot gaan. Bovendien kun je de vliegtuighoes met een hangslotje afsluiten en heb je extra ruimte om spullen te vervoeren die aan het eind van je reis niet meer in je backpack passen (bijvoorbeeld vuile was of souvenirs).

Shawl of sarong
Ideaal als dekentje voor in het vliegtuig, voor op het strand en om je benen en/of schouders te bedekken tijdens tempelbezoeken.

Tijgerbalsem
Door tijgerbalsem op muggenbeten te smeren, stopt het jeuken en verdwijnen de beten bovendien als sneeuw voor de zon. Voor mij is tijgerbalsem onmisbaar in de tropen. Ik gebruik Vietnamese tijgerbalsem.

Waterfles
Het overschot aan plastic is een groot probleem in veel Aziatische landen. Het kopen van talloze plastic waterflesjes tijdens je reis draagt hier aan bij. Neem dus je eigen waterfles mee, want er zijn genoeg plekken (accommodaties, eetgelegenheden) waar je gratis of tegen een kleine vergoeding je waterfles kunt vullen.

Notenrepen en thee
Tijdens lange reisdagen zijn er lang niet altijd gezonde of lekkere snacks voorhanden, dus dan vind ik het fijn om in ieder geval een notenreep in mijn tas te hebben zitten. Voor thee geldt hetzelfde. Thee in vliegtuigen en budgetaccommodaties is vaak erg sterk en niet te drinken. Op deze manier kan ik altijd een lekker kopje thee drinken.

Deodorant doekjes
Ideaal om jezelf gedurende de dag op te frissen, zonder je grote stick of spuitbus te voorschijn te moeten halen.

Vochtige doekjes en/of antibacteriële gel
Om mijn handen en gezicht schoon te maken voor het eten of na een lange busreis.

Vochtig toiletpapier
In Azië wordt nauwelijks gebruik gemaakt van toiletpapier, laat staan dat het aanwezig is in (openbare) toiletten.

Leave a Reply

%d bloggers like this: