Pasen in Praag

Pasen in Praag

De officiële naam van Praag, de hoofdstad van Tsjechië, luidt ‘hlavní město Praha’: hoofdstad Praag. Eén van de bijnamen van de stad is echter ‘De Gouden Stad’. En terecht. Praag staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je gaat niet naar Praag om te winkelen of om van terras naar terras te hoppen. Je gaat naar Praag om je te vergapen aan al het moois om je heen. Praag is als een openluchtmuseum: het ene gebouw is nog mooier dan het andere, je begeeft je in een totaal andere wereld dan wij gewend zijn in West- Europa. De stad is elegant en sprookjesachtig en wordt dus niet voor niets ‘De Gouden Stad’ genoemd.
De eerste keer dat ik naar Praag ging, was met Pasen. Tot mijn grote verbazing lag er buiten de stad nog sneeuw, maar dat mocht de pret niet drukken; wij hebben een heerlijk voorjaarsweekend in Praag beleefd. Dus wil je eens iets anders dan eieren verven met Pasen? Boek een ticket naar Praag!

Ligging & Vervoer
Praag ligt in het midden van de Republiek Tsjechië. In slechts anderhalf uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Praag. Zo dichtbij en toch waan je je zo ver weg. Dit maakt Praag de perfecte bestemming voor een weekendtrip.
Vanaf het vliegveld kun je de stad makkelijk per bus of taxi bereiken en in het centrum kun je je verplaatsen per metro. Overigens heb ik in de stad alles gelopen, de afstanden zijn namelijk niet zo groot.

Eten & Drinken
Absintherie
Iets dat je zal opvallen als je rondloopt in Praag, is het grote aanbod van het drankje Absint. Tijdens de vorige eeuw was Absint in veel Europese landen verboden, vanwege de hallucinerende werking die ervan uit zou gaan. In Praag wordt in alle souvenirwinkels – maar ook in supermarkten en slijterijen – Absint verkocht. Daarnaast vind je ook speciale Absintwinkels en een zogenaamde Absintherie. Hier drink je drankjes als de Absinth Mojito of je neemt een flesje met de Green Fairy mee naar huis.

U Vejvodů
U Vejvodů bevindt zich in het historische centrum van Praag en is beroemd vanwege de typische sfeer van een oud Boheems bierhuis die er hangt. Bestel een grote pul bier en geniet van de traditionele Tsjechische keuken, zoals goulash.

Kavárna Obecní dům
Kavárna Obecní dům bevindt zich op de begane grond van het gemeentehuis en is een van de mooiste cafés van Praag. Het café is gebouwd in Jugendstil en je waant je hier in een ander tijdperk. De specialiteit van Obecní dům is de huisgemaakte pâtisserie, maar je kunt er van ontbijt tot diner terecht. Ik genoot er tijdens de lunch van een sandwich met Boheemse kazen.

Kavárna Slavia
Café Slavia ligt aan de Moldau met een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht. Heel intellectueel Praag zou te gast zijn geweest bij Café Slavia, waaronder Franz Kafka. Ik heb bij Café Slavia ontbeten (warme appelsap en pannenkoekjes met een saus van warme bosvruchten en poedersuiker, mmm…), maar ook hier kun je de hele dag terecht.

Doen
Paasmarkt
Van 1 t/m 24 april 2017 vindt de jaarlijkse Paasmarkt op het Oude Stadsplein in Praag plaats. Ga op zoek naar beschilderde paaseieren of geniet van een van de lokale delicatessen, zoals Trdelník, een cilindervormig gebak dat boven een vuur bereid wordt.

Josefov
Josefov is de Joods wijk van Praag. Je kunt hier diverse synagogen bezoeken, waaronder een van de oudste synagogen van Europa, de Staronová synagoga (Oudnieuwe synagoge) uit de 13e eeuw. Daarnaast is een bezoek aan de Oude Joodse Begraafplaats de moeite waard.

Malá Strana
Malá Strana (Kleine Wijk) ligt ten opzichte van de Oude Stad aan de overkant van de Moldau. Het is een van de oudste wijken van Praag. Ik vind Malá Strana heel charmant en verbleef hier tijdens mijn eerste bezoek aan Praag. Bezoek de Sint-Nicolaaskerk, Het Huis van de 3 Violen of het Gingerbread Museum. Bovenop de heuvel waar Malá Strana tegenaan ligt, ligt de Praagse Burcht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Slapen
Malostranska Residence
Malostranska Residence biedt luxe appartementen in Malá Strana. De appartementen liggen aan Malostranské náměstí, het centrale plein van Malá Strana en op 2 minuten lopen van de Karelsbrug. Ideaal als je met een vriendengroep reist.

Leave a Reply

%d bloggers like this: