Recept: Sambal Goreng Tempeh

Recept: Sambal Goreng Tempeh

Sambal Goreng Tempeh, één van mijn favo (bij)gerechten uit de Indonesische keuken. Elke regio heeft zijn eigen keuken; zo is bijvoorbeeld de Balinese keuken milder, dan de keuken van Lombok. Dit recept voor Sambal Goreng Tempeh heb ik op Lombok geleerd, lekker pittig dus! Voor dit recept maak ik een kleine hoeveelheid sambal, je hebt immers niet veel nodig voor een groots effect. Naar wens kunnen de hoeveelheden vermeerderd worden voor een grote pot sambal, maar houd er rekening mee dat het – door de tomaten – beperkt houdbaar is. Masako is een kruidenpoeder om kip in te marineren. Ik heb het meegenomen uit Indonesië, maar alternatieven zijn te vinden bij de toko/Aziatische supermarkt.

Ingrediënten
Tempeh
– 1 stuk tempeh (ca. 400g)
– 0,5 tl Masako
– Plantaardige olie om in te bakken
Sambal
– 4 kleine rode chilipepers
– 5 romaatjes
– Klein stukje trassie, ter grootte van een erwt
– 0,5 tl umami
– Snufje grof zeezout
– Suiker naar smaak

Bereidingswijze
Doe een laagje water in een kleine schaal, voeg de Masako toe en meng dit. Snijd de tempeh in dunne plakjes en laat dit een paar minuten marineren in het Masako-mengsel. Verhit de olie in een wok en bak de tempeh tot de plakjes goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

De sambal maak je bij voorkeur in een vijzel. Begin met het fijnstampen van de chilipepers met het zout. Ondertussen verwarm je de trassie op het vuur. Ik doe dit door de trassie even naast de vlam op het gasfornuis te leggen. Voeg de trassie vervolgens samen met de umami toe aan het chilimengsel. Als laatst voeg je de tomaten toe. Stamp de ingrediënten net zo lang fijn, tot er een mooie saus ontstaat. De sambal hoeft niet perfect glad te worden. Proef de sambal en als het toch nog te pittig is, kun je een klein beetje suiker toevoegen. Selamat makan!

Leave a Reply

%d bloggers like this: