Travel guide: Gili Eilanden, Indonesië

Travel guide: Gili Eilanden, Indonesië

De Gili Eilanden, een drietal paradijselijke eilandjes die door veel reizigers gecombineerd worden met een trip naar Bali. De Gili’s bestaan uit Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan (Gili T.). Dit zijn echter niet de enige Gili Eilanden. Gili betekent simpelweg ‘eilandje’ in het Sasak, de lokale taal van Lombok. Er zijn dus talloze Gili’s rondom Lombok (en in feite in heel Indonesië), maar daarover in een andere blog meer. In deze blog deel ik mijn tips voor Gili Air en Gili Trawangan. Aan Gili Meno heb ik slechts een flitsbezoek gebracht, dus dat eiland neem ik niet mee in deze blog.

Ligging
De Gili Eilanden liggen ten noordwesten van het eiland Lombok en de eilandengroep hoort dan ook bij Lombok. Hoewel veel reizigers de Gili Eilanden, zoals gezegd, met Bali combineren, liggen de Gili’s veel dichter bij Lombok. Het is dan ook zonde dat veel toeristen Lombok links laten liggen bij een bezoek aan de Gili’s.
De Gili’s zijn zowel vanaf Bali (Sanur, Padang Bai, Amed of Nusa Lembongan), als Lombok (Senggigi of Bangsal) per boot bereikbaar. Dit kan met een lokale boot, waarvoor je een paar euro betaalt, of per speedboot. Er zijn veel bedrijven die vervoer per speedboot aanbieden. Let goed op de veiligheid, er vinden helaas nog regelmatig ongelukken plaats.
Een andere optie is om vanaf Bali (of een ander eiland) naar Praya op Lombok te vliegen, een taxi naar een van de havens te pakken (reistijd ca. een uur) en vanaf daar de oversteek te maken naar de Gili’s.

Vervoer
Op de Gili’s is geen gemotoriseerd vervoer toegestaan, op enkele scooters van de lokale bevolking na. Als bezoeker dien je je aldus al wandelend of fietsend te verplaatsen op de eilanden. Een andere optie is een paard met wagen. Deze brengen je voor een vast bedrag van 100.000 IDR naar je bestemming op het eiland.

Eten & drinken
Gili Air
Scallywags Beach Club
Kies een vers stukje vis uit de vitrine en een bijgerecht. Daarnaast kun je onbeperkt gebruik maken van de saladebar. Klinkt als een massale all-you-can-eat formule, is het niet. Scwallywags is een sfeervol restaurant met tafeltjes tot aan de branding, omringd door lantaarns.

Gili Bliss
Gili Bliss is een klein tentje vlakbij de haven van Gili Air. Je drinkt hier heerlijke sapjes en eet gezonde gerechten als smoothiebowls, fruitsalades en avocado toast.

Mowies
Een heerlijke plek om vanuit de zitzakken van de zonsondergang te genieten. Op het menu vind je een grote selectie cocktails en gerechten als sashimi en zalmburgers.

Gili Trawangan
Scallywag Seafood Bar & Grill
Dezelfde formule als op Gili Air.

Casa Vintage
Een heel leuk tentje met een bohemian feel aan de westkust van het eiland. Perfect voor een hapje en drankje tijdens de zonsondergang. Casa Vintage heeft ook een vintage kledingwinkel in het centrum van Gili T.

Gili T. Night Market
De avondmarkt van Gili T. in het centrum van het eiland is mijn favo plek voor lekker eten. De markt bestaat uit allerlei eetkraampjes waar je zelf je nasi campur (rijsttafel) kan samenstellen voor een paar euro.

Doen
Snorkelen
Snorkelen tijdens je verblijf op de Gili’s is een must. Prachtig koraal, kleurrijke vissen en zeeschildpadden. Als je een snorkel trip boekt (overal te boeken voor ca. 100.000 IDR) ga je gedurende 3 à 4 uur langs diverse snorkel spots rond alledrie de Gili’s. Een gids kan de plekken aanwijzen waar de zeeschildpadden zich bevinden. Halverwege is er een lunchpauze bij een restaurant op een van de eilanden. Deze lunch is meestal niet inbegrepen bij de prijs.

Yoga
Yoga wordt door diverse studio’s op de Gili’s aangeboden. H2O is een goede optie op Gili Air. SUP Yoga kan bij Mandala Blue. Op Gili Trawangan is Soraya Yoga een prettige studio.

Fietsen & wandelen
In ca. een uur kun je rondom de eilanden wandelen. Zo kom je op rustigere strandjes terecht en heb je mooie uitzichten over Bali en Lombok. Fietsen kan op sommige stukken erg pittig zijn door de zandwegen.

Slapen
Gili Air
Ananda B&B
Een viertal hutjes in het ‘binnenland’ van Gili Air, op tien minuten lopen van het strand. De hutjes staan in een mooie bloementuin en beschikken allen over een terras met bank en hangmat waar het ‘s avonds goed vertoeven is. Het ontbijt bij Ananda is een van de beste die ik tijdens mijn reizen door Azië ben tegengekomen.
‘s Avonds kan het lastig zijn om Ananda B&B te vinden, zorg daarom voor een goede zaklamp.

Gili Trawangan
Le Pirate
Le Pirate is een droom. Het is ligt aan de westkust van Gili T., oftewel de rustige kant. Het bestaat uit turquoise-witte hutjes, heeft twee zwembaden en een privéstrand met beach bar. Een goed ontbijt is inbegrepen. Het is ongeveer een kwartier fietsen naar het centrum van het eiland. De verharde weg is goed te doen, maar is wel grotendeels onverlicht. Zorg dus voor een werkende fietslamp en/of een zaklamp.

One thought on “Travel guide: Gili Eilanden, Indonesië

Leave a Reply

%d bloggers like this: