Travel guide: Sidemen, Bali, Indonesië

Travel guide: Sidemen, Bali, Indonesië

Als je het authentieke Bali wilt ervaren, móet je naar Sidemen. Hier vind je nog vergezichten over de rijstvelden, zonder dat tientallen villa’s je uitzicht belemmeren. Daar waar je in de omgeving van Ubud af en toe iemand ziet baden in de rivier, zie je in Sidemen aan het einde van de dag complete families van en naar de rivieren trekken, om de was te doen en om zich te baden. In de omgeving van Sidemen wordt veel verbouwd; onder andere rijst, diverse soorten chili, cacao, pinda’s en bloemen ten behoeve van de dagelijkse offers. Hoewel het toerisme in Sidemen in opkomst is, is het er nog rustig en dus de perfecte bestemming om in alle rust te genieten van de natuur en het échte Bali.

Ligging
Sidemen ligt in het oosten van Bali, op ongeveer 30 kilometer van Ubud. Eigenlijk bestaat het uit drie dorpen: Sidemen, Tabola en Bukit Luah. De meeste accommodaties en eetgelegenheden liggen in Tabola. Bukit Luah ligt aan de overkant van Sidemen en Tabola tegen een berg aan. Wij zaten in Bukit Luah, waarvandaan wij een prachtig uitzicht hadden over de rijstvelden en voornoemde dorpjes. De lucht in Sidemen is heerlijk fris en het weer is erg veranderlijk. Het ene moment regent het, het volgende moment is het strakblauw en vervolgens komt het weer met bakken uit de hemel. Een regenponcho is dus geen overbodige luxe.

Vervoer
Sidemen ligt vrij geïsoleerd en is dan ook niet makkelijk bereikbaar. Chauffeurs van GrabCar wilde ons er niet naartoe brengen, omdat zij geen klanten zouden kunnen vinden om mee terug te nemen. Wij waren dus aangewezen op een taxi of privéchauffeur. Wij hebben op de heenweg een taxi genomen vanuit Ubud. Blue Bird taxi’s gebruiken een meter en zijn betrouwbaar. Via de app ‘My Blue Bird’ hebben wij gemakkelijk een taxi besteld. Voor 350.000 IDR bracht de taxi ons in anderhalf uur van Ubud naar Sidemen. Op de terugweg was het wat lastiger, daar er geen taxi’s in de regio rijden. Toen hebben wij via onze accommodatie een privéchauffeur geregeld die ons voor 400.000 IDR van Sidemen naar Nusa Dua bracht.

Eten & drinken
Warung Organic
Warung Organic is niet meer dan een plateau op palen met een dak erboven. Het eten is goed, maar je komt hier eigenlijk voor het uitzicht. Vanuit Warung Organic heb je een adembenemend uitzicht over de rijstvelden. Het ligt langs de weg op ongeveer 5 minuten rijden ten noorden van Sidemen.

Warung Ida
Warung Ida bevindt zich in Tabola. Wij wilden hier al eerder eten, maar toen zaten ze helemaal vol. Uiteindelijk lukt het op een avond toen het stortregende. Ik genoot hier van een heerlijke Balinese rijsttafel, die mij nog lang bij zal blijven.

Warung Bali
Warung Bali biedt eenvoudige Balinese en Indonesische gerechten in Tabola. Niet spectaculair, gewoon prima. Alles wordt op bestelling bereidt, dus het kan zijn dat het een tijdje duurt voordat je gerecht klaar is, maar dan heb je wel een kakelverse maaltijd.

Doen
Wandeling door de omgeving
Een wandeling door de omgeving rond Sidemen is een must. De meeste accommodaties bieden de mogelijkheid om met een gids een paar uur door de omgeving te wandelen, meestal voor 60.000 IDR per uur. Je kunt dit uiteraard ook op eigen gelegenheid doen, maar met een gids kun je buiten de gebaande paden treden en hij kan je van alles uitleggen over het dagelijkse leven en de vele gewassen die in de omgeving verbouwd worden.

Pura Besakih
De Pura Besakih, oftewel de Moedertempel, is de belangrijkste tempel voor de Balinezen. De tempel ligt op 45 minuten rijden vanaf Sidemen en de weg voert je langs kleine dorpjes, prachtige rijstterrassen en jungle. Ik had voorafgaand aan ons bezoek vrij negatieve reacties gelezen over de Moedertempel, met name over de gidsen die in grote getale aanwezig zouden zijn en toeristen zouden lastigvallen. Wij hebben hier echter totaal geen last van gehad en ik vond een bezoek aan de tempel meer dan de moeite waard. De tempel ligt tegen de helling van de vulkaan Agung en bestaat uit diverse niveaus. Wij vielen met onze neus in de boter, omdat er een ceremonie gaande was op de dag dat wij de tempel bezochten.

Keramas Beach
Vanaf Sidemen rijd je in 45 minuten naar Keramas. Keramas Beach ligt aan de zuidkust van Bali, ten oosten van Sanur. Het is een bekende surf spot, waar jaarlijks de Komune Bali Pro surfwedstrijd wordt gehouden. Komune Bali is een mooie beachclub, waar het goed toeven is voor een stranddagje. Ontspan op één van de bedjes op het zonnedek of in de zitzakken aan het zwembad, terwijl je kijkt naar de surfers in de branding.

Oost-Bali
Diverse bezienswaardigheden in Oost-Bali liggen op circa een uur rijden van Sidemen. Bezoek bijvoorbeeld het historische dorp Tenganan, waar de Bali Aga wonen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Bali en hoewel zij officieel Hindu zijn, leven zij nog volgens de oude regels van het Animisme. Tirta Gangga is een waterpaleis, gebouwd door de laatste koning van Karangasem. In de baden kan gezwommen worden.

Slapen
Bukit Luah Sidemen
Wij sliepen in Bukit Luah Sidemen. De accommodatie heeft twee kamers, een derde kamer wordt momenteel gebouwd. Onze kamer lag op de eerste etage en had een groot terras met een spectaculair uitzicht over de rijstvelden. Als het helder was konden wij ook de vulkaan Agung zien liggen. De ontbijtkaart was enorm uitgebreid, met klassiekers als bananenpannenkoeken, maar ook Balinese gerechten zoals Dadar Gulung en Laklak. De kamer was nieuw, ruim en schoon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: