Travel guide: Calgary, Canada

Travel guide: Calgary, Canada

Calgary, een oliestad in de Canadese provincie Alberta. Calgary is na Toronto en Montréal de derde stad van Canada en bovendien de snelst groeiende stad van het land. Het is op het eerste gezicht een zakelijke doorreisstad, maar Calgary is meer dan dat. In deze travel guide geef ik mijn tips voor Calgary en zal ik laten zien dat het de moeite waard is om een paar nachten in Calgary te verblijven, alvorens door te reizen naar de nabijgelegen nationale parken.

Ligging
Calgary ligt aan de uitlopers (foothills) van de Canadese Rocky Mountains. Dit zorgt voor een unieke aanblik; moderne wolkenkrabbers tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen.
De stad is onderverdeeld in verschillende wijken, elk met een eigen karakter. Downtown Calgary, Kensington en Inglewood zijn het interessantst voor bezoekers. Downtown Calgary is het zakelijke centrum van de stad. Overdag word je hier overspoeld door zakenmensen die strak in pak met een coffee to go in de hand lopen, ‘s avonds en in het weekend is het er vrij rustig. Desalniettemin ademt downtown met haar wolkenkrabbers en brede trottoirs de sfeer van een typisch Noord-Amerikaanse stad en biedt het ook buiten kantoortijden genoeg vertier.
Kensington wordt door de Calgarians als hipsterwijk gezien. Kleine ondernemers zwaaien hier de scepter; van cupcakeshop tot pub en van originele kinderkledingwinkel tot wijnbar.
Inglewood tot slot, is het oorspronkelijke centrum van Calgary en doet aan als een ingedut Western dorp. Je vindt hier verschillende eet- en uitgaansgelegenheden en in de zomer vindt er een keer per maand de Inglewood Night Market plaats.

Vervoer
In de stad is het vervoer per C-Train (een sneltram) ideaal. Een alternatief zijn de taxi’s die in grote aantallen door de stad rijden. Voor uitstapjes buiten de stad kan gebruik worden gemaakt van de Greyhound bussen of je kan zelf een auto huren. De wegen zijn breed en uitgestrekt. Bovendien houden de Canadezen zich netjes aan de verkeersregels, waardoor autorijden in en rondom Calgary een ontspannen aangelegenheid is.

Eten & drinken
Ik vind Calgary vooral de moeite waar op het gebied van eten en drinken. Hieronder mijn favorieten.

National on 10th
Mijn favo hotspot in Calgary, voor elke gelegenheid en elk moment van de dag. National heeft vier locaties in Calgary, maar de locatie op 10th Avenue overtreft de andere drie. Het is een grote hal, maar door de verschillende niveaus en kleine hoekjes, is het toch intiem. Perfect voor groepen, maar ook als je met zijn tweeën bent. National on 10th heeft voor het nodige vertier pingpongtafels staan en in de kelder is een (hippe) bowling. Je kan bij National terecht voor brunch, lunch, diner en drankjes. Een allround locatie en altijd gezellig druk!

Village Ice cream
Een gourmet ijssalon; elk seizoen nieuwe, verrassende smaakcombinaties. In Italië heb ik verrukkelijk ijs gegeten, maar het Canadese Village Ice Cream is een serieuze concurrent voor menig Italiaanse ijssalon. Ik heb in de nazomer genoten van een herfstig salted caramel en spiced pumpkin ijsje; op dit moment staan er smaken als maple pecan en lime coconut milk op het menu. Aanrader!

Jelly Modern Dougnuts
Gourmet donuts. Jelly Modern Dougnuts maakt van haar donuts ware kunstwerkjes en smaaksensaties. Standaard staan er smaken als maple baconpeanut butter cup en s’mores op het menu, maar zeker rond de feestdagen is een bezoekje aan Jelly Modern Dougnuts meer dan de moeite waard, voor bijvoorbeeld een Halloween- of Kerstdonut.

Market
Market ligt aan 17th Avenue, een straat vol met eetgelegenheden. Market gebruikt alleen verse ingrediënten, vandaar de naam die naar het Franse ‘Cuisine du Marché’ verwijst. Market bakt haar eigen broden, kweekt zelf haar groenten en kruiden en produceert haar eigen kaas. Market behoort tot de top 50 beste restaurants van Canada.

UNA Pizza + Wine
Nog een pareltje aan 17th Avenue. Bij UNA eet je heerlijke pizza’s met flinterdunne korst en bijzondere toppings. Het doet je even vergeten dat je je in Noord-Amerika bevindt in plaats van in Italië.

Briggs Kitchen + Bar
Goed eten, in een gave omgeving, voor een goede prijs. Dat is de missie van de oprichters van Briggs Kitchen + Bar. Wat mij betreft is de missie volbracht. Briggs is een hippe tent, zonder de pretenties. Mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere gerechtjes die je met je tafelgenoten kunt delen.

Peters’ Drive-In
Peters’ Drive-In is al meer dan vijftig jaar een begrip in Calgary. Het wordt gerund door een Nederlander, Peter, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw Nederland heeft verruild voor Canada. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een drive-in, gelegen langs de Trans Canada Highway. Er staat altijd een rij en op het menu vind je Canadese klassiekers als poutine, burgers en talloze milkshake combinaties.

Clive Burger
Burgertent in downtown waar je je eigen burger kan samenstellen, perfect voor een snelle maaltijd. Alle burgers worden van 100% Alberta rundvlees gemaakt. Het gerucht gaat dat inwoners van Alberta buiten de eigen provincie nooit rundvlees eten, omdat ze weten dat ze toch teleurgesteld zullen worden. Niets overtreft immers het rundvlees uit Alberta. En ook ik moet zeggen dat ik nog nooit zulk goed (én zo vaak) rundvlees heb gegeten als in Alberta.

Analog Coffee
Goede koffie in een mooie zaak. Prettig om te werken/studeren, maar ook geschikt voor een sociale kop koffie. Ze serveren ook goede sandwiches, Europese stijl.

Doen
IJshockeywedstrijd
Het bijwonen van een ijshockeywedstrijd is in Canada een must-do. Daar waar wij het over ‘hockey’ en ‘ijshockey’ hebben, praten de Canadezen over ‘hockey’ en ‘field hockey’. Het is dus wel duidelijk welke hockeyvariant belangrijker is. Het team van Calgary heet de Calgary Flames en een wedstrijd is een ervaring op zich. Supporters van beide teams zitten door elkaar en de sfeer is altijd gemoedelijk. Verdiep je van te voren even in het Canadese volkslied (‘Oh, Canada’), vergeet niet mee te scanderen met ‘Go, Flames, Go’ en je hoort er helemaal bij.

Olympic Oval
Op de campus van de University of Calgary staat de Olympic Oval, de Olympische schaatsbaan die gebouwd is voor de Spelen van 1988. De Nederlandse Yvonne van Gennip veroverde in 1988 op deze baan drie gouden medailles en in 2015 haalde Sven Kramer hier nog goud binnen op het WK Allround. De baan staat bekend als het snelste ijs ter wereld. Bezoek een wedstrijd of test het ijs zelf uit.

Glenbow Museum
Het Glenbow Museum richt zich op de historie van Calgary en omgeving. Een vaste tentoonstelling over onder andere de indianen, cowboys en de aanleg van de Canadian Pacific Railway. Ook erg leuk voor kinderen. Hiernaast heeft het museum wisselende tentoonstellingen.

Bow River Pathway
Een pad van 48 km langs de Bow River om te wandelen, hardlopen, fietsen. Heerlijk om de stad te ontvluchten.

Calgary Stampede
De Calgary Stampede is hét evenement van het jaar in Calgary. Sterker nog, het is grootste jaarlijkse evenement van Canada. Het is een rodeo-festival waarin het oorspronkelijke Western-karakter van Calgary tot uiting komt. Bijnamen van Calgary zijn niet voor niets ‘Cowtown’ en ‘Heart of the New West’. Het festival vindt elke jaar in juli plaats.

Calgary Tower
De Calgary Tower is niet te missen in de skyline van Calgary. Hij observation deck kan bezocht worden, met als beloning een prachtig uitzicht over Calgary, de prairies en de Rockies. Er bevindt zich tevens een ronddraaiend restaurant in de Calgary Tower, waarin je in een uur Calgary van alle kanten bezichtigd hebt. Leuk voor de zondagse brunch of ‘s avonds voor cocktails.

Leave a Reply

%d bloggers like this: