Wintersporten in de Canadian Rockies

Wintersporten in de Canadian Rockies

In deze periode trekken wij in grote getale naar de Europese wintersportgebieden voor een weekje skiën of snowboarden. Naast de bekende bestemmingen, zoals Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland, zijn er genoeg gave wintersportbestemmingen waarbij je misschien niet direct aan wintersport zou denken. Wat denk je bijvoorbeeld van Australië, Japan of (Zuid- of Noord-)Amerika? Je bent wat langer onderweg en het kost wat meer, maar ik vond het een unieke ervaring om eens buiten Europa te wintersporten. In deze blog deel ik mijn ervaringen met wintersporten in de Canadian Rockies.

Canadian Rockies
De Canadian Rockies maken deel uit van de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains, een hooggebergte gelegen in het westen van Noord-Amerika. Het gebergte strekt zich uit van New Mexico tot aan Alaska (Verenigde Staten). Het Canadese deel van de Rockies ligt in de provincies Alberta en British Columbia.

Champagne Powder
Eén van de dingen die wintersporten in de Rocky Mountains tot zo’n gave ervaring maken, is de kwaliteit van de sneeuw, die ook wel ‘champagne powder’ wordt genoemd. De sneeuw is zacht en droog en dat is ideaal voor een goede wintersportervaring. De houder van de merknaam ‘champagne powder’ is het Steamboat Ski Resort in Colorado (Verenigde Staten), maar deze sneeuwsoort is door de gehele Rocky Mountains te vinden. Naast de excellente sneeuw, is de sfeer in de Canadian Rockies heerlijk. Je ervaart hier het echte Amerikaanse mountain-gevoel: uitgestrekte, grootse natuur, rondspringende herten, blokhutten en haardvuren.

Soorten pistes
In Europa kennen wij pistes die van groen of blauw t/m zwart gaan. In Canada is dit anders ingedeeld. Een groene piste is een makkelijke piste en blauw is gemiddeld. Niet heel verschillend in vergelijking met Europa. In Canada kennen ze echter geen rode piste. Na de blauwe piste komt de ‘black diamond’ en daarna nog een ‘double black diamond’. Aan een double black diamond ben ik niet toegekomen, maar de black diamonds waren al zeer uitdagend. Deze pistes zijn op zijn minst te vergelijken met een Europese zwarte piste.
Een ander (groot) verschil is dat zwarte pistes in Canada niet altijd geprepareerd worden en dat de pistes ook lang niet altijd worden aangegeven door middel van borden. Zo is er in Kicking Horse een helling (lees: muur) waar volgens de plattegrond diverse zwarte pistes langs zouden lopen, maar deze pistes staan dus niet gemarkeerd op de piste. Je moet dus gewoon maar besluiten ergens naar beneden te skiën. Dit in combinatie met het feit dat de pistes niet geprepareerd worden en er overal bomen staan, geeft je het gevoel dat je off-piste aan het skiën bent. Vooral het ontwijken van bomen is een kunst op zich op dergelijke steile hellingen!

Ski Resorts
De ski resorts in de Canadian Rockies zijn kleiner dan het gemiddelde skigebied in Europa. Bovendien bestaat niet de mogelijkheid om van dorp naar dorp te skiën, waardoor meerdere skigebieden met elkaar verbonden worden. Skiën in de Canadian Rockies is ook niet goedkoop. De prijzen voor skipassen liggen hier een stuk hoger dan in Europa en bovendien heb je voor dat bedrag minder skiliften en pistes tot je beschikking. Een goede site om skipassen met korting aan te schaffen is Liftopia.
Wat wel een voordeel is van de kleinere ski resorts in Canada, is dat ze makkelijker te categoriseren zijn. Zo zijn er ski resorts die geschikt zijn voor beginners en gezinnen, maar er zijn ook ski resorts waar je je alleen aan moet wagen als je een (ver)gevorderde wintersporter bent. Een ander voordeel hiervan is dat er in de ski resorts slechts één plek is waar materiaal wordt verhuurd. Je hebt dus geen keuzestress door tientallen sportzaken. Hier en daar vind je een uitzondering. Naast de standaardverhuur is er dan nog een sportzaak in het resort waar ze materiaal van hoge kwaliteit verhuren.

Hieronder zal ik enkele ski resorts in Alberta en British Columbia bespreken.

Alberta
Lake Louise Ski Resort
Lake Louise Ski Resort ligt in Banff National Park, het oudste nationale park van Canada. Het skigebied ligt aan de overkant van het indrukwekkende Lake Louise en je hebt vanaf de piste dan ook uitzicht over het meer. Lake Louise ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf het stadje Banff en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Aan de voet van de pistes in The Lodge of Ten Peaks is er voor ieder wat wils. Voor een snelle hotdog kun je terecht bij de Ten Peaks Food Court of voor een wat uitgebreidere lunch neem je boven plaats in de Powder Keg Lounge (probeer de mac ‘n’ cheese!). Na afloop van je skisessie is The Lodge of Ten Peaks de perfecte plek voor een afsluitend drankje bij de grote open haard. Uiteraard bevinden er zich nog diverse ander lodges op en aan de pistes.

Sunshine Village
Sunshine Village bevindt zich, evenals Lake Louise, in Banff National Park. Het ligt wel een stuk dichter bij Banff, het is namelijk zo’n 20 minuten rijden. Sunshine Village biedt pistes voor zowel beginners als gevorderden en is een goede optie voor gezinnen. In Sunshine Village heb je bovendien de mogelijkheid om op één piste zowel in de provincie Alberta, als in British Columbia te wintersporten.

Nakiska Ski Resort
Nakiska Ski Resort is speciaal ontworpen voor de Olympische Winterspelen van 1988. Het ligt in Kananaskis Country, een beschermd natuurgebied tussen Calgary en Banff National Park.  Nakiska is het dichtstbijzijnde ski resort vanaf Calgary (ruim een uur rijden) en is zodoende een geschikte optie voor een dagtrip. Het is een klein ski resort en biedt geen hele uitdagende pistes, maar dat maakt het juist geschikt voor een dagje, daarna heb je het wel gezien.

British Columbia
Revelstoke Mountain Resort
Revelstoke, gelegen in British Columbia, wordt het meest verticale ski resort van Noord-Amerika genoemd. Hoewel je er pistes kunt vinden die geschikt zijn voor beginners, is Revelstoke een ski resort voor (ver)gevorderden wintersporters. Decennialang was het dé bestemming voor heli-skiërs van over de hele wereld. Aan de voet van de pistes bevinden zich een aantal winkeltjes en horecagelegenheden, zoals het gezellige La Baguette.

Kicking Horse Mountain Resort
Toen wij een snowboardleraar een lift de berg op richting Kicking Horse gaven, ook wel ‘the champagne powder capitol of Canada’ genoemd, zei hij het volgende: “Als je in Kicking Horse kunt skiën of snowboarden, kun je het overal ter wereld.” Dat zegt genoeg over het niveau dat je moet hebben om in Kicking Horse te kunnen wintersporten. Evenals Revelstoke is Kicking Horse een geschikt ski resort voor heli-skiën. De grootste uitdagingen op het gebied van skiën heb ik in Kicking Horse ervaren (mede door het mistige weer), maar de adrenaline rush was onbeschrijflijk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: